0
Politics & Law

Riksrätt – vad händer nu och hur resonerar vanligt folk?

Vad gäller folket, så är dom i stort sett lika låsta som partierna själva. Dom som röstat för Trump, tenderar att hålla med om att riksrättsprocessen utgör en grundlös häxjakt. Medan dom som inte röstat för Trump, tycker han borde avsättas. Enligt senaste gallup-undersökningarna är nu något fler, 47,8% för riksrätt av Trump, medan 46% är emot.

Vad är förklaringen? Trump-supporters är väl medvetna om att Trump gör och säger omoraliska saker. Det är inget nytt. Dom har valt honom med den vetskapen. Vissa av hans anhängare håller med om allt han säger och tycker inte han agerat felaktigt i Ukraina-skandalen. Medan andra tycker hans omoraliska uttalanden och ageranden är olyckliga. Dom har valt honom av andra skäl som exempelvis ekonomiska, och fortsätter stödja honom av samma skäl. USA är precis lika kluvet som Trump gjort det till när han valdes till president. Det det handlar om nu, är att vinna väljare bland dom som ännu inte bestämt sig. Den som lyckas vinna kampen om denna grupp väljare, kommer få majoritet och vinna presidentvalet 2020.

USA är precis lika kluvet som Trump gjorde det till när han valdes till president. Det det handlar om nu, är att vinna väljare bland dom som ännu inte bestämt sig. Den som lyckas vinna kampen om denna grupp väljare, kommer få majoritet och vinna presidentvalet 2020.

HUR GÅR RÄTTEGÅNGEN TILL OCH VARFÖR DRÖJER PELOSI MED ATT SKICKA PROCESSEN TILL SENATEN?

Ledaren för republikanerna i senaten och majoriteten Mitch McConnell, måste gemensamt med ledaren för demokraterna och minoriteten Chuck Schumer, bestämma formerna för riksrättsrättegången i senaten. Riksrätt är en politisk process och inte en juridisk, där formerna för en rättegång är fastslagna. Så snart talmannen i representanthuset Nancy Pelosi lämnar över processen till senaten, förlorar demokraterna förhandlingsläget om hur rättegången ska hållas. Demokraterna vill kunna kalla nyckelvittnen och få till stånd en verklig prövning av Trumps agerande. Något som McConnell hittills motsatt sig.

McConnell å sin sida har uttalat att han avser att arbeta i “total samordning” med Vita Huset och Trumps advokat. Det är högst olämpligt eftersom senatorerna svär en ed om opartiskhet och ska agera jury i rättegången. Det är som om domaren och juryn i en vanlig rättegång skulle samarbeta med försvaret. Något som skulle vara helt otänkbart i en juridisk process. Uttalandet har också fått kritik i dom egna leden från Alaskas republikanska senator Lisa Murkowski. Hon anser att McConnells uttalande har bidragit till förvirring och att det är fel att bestämma sig innan rättegången huruvida Trump ska avgå eller inte. Hon förordar en fullständig och rättvis prövning av Trump likt den som hölls i Bill Clintons riksrättsprocess.

Det är som om domaren och juryn i en vanlig rättegång skulle samarbeta med försvaret. Något som skulle vara helt otänkbart i en juridisk process.

VAD KAN DEMOKRATERNA GÖRA OCH ÄR RIKSRÄTTEN HELT MENINGSLÖS NU?

Pelosis dröjsmål med att skicka över processen till senaten skadar Trumps omvalskampanj i presidentvalet 2020. Trump vill så snart som möjligt bli prövad och frikänd. En utgång som är given oavsett hans skuld, till följd av republikanernas majoritet. Trump vill sedan utnyttja och använda frikännandet till sin fördel i presidentvalet. Ju längre Pelosi fördröjer processen, desto mer lyckas demokraterna distrahera hans omvalskampanj. Om demokraterna dessutom lyckas få vittnen och efterfrågade dokument till rättegången, kan det ytterligare skada Trump.

Trump vill utnyttja och använda frikännandet till sin fördel i presidentvalet.

McConnell har sagt att han helst inte vill få riksrättsartiklarna, och om Pelosi väntar för länge, kan republikanerna avföra frågan med enkel majoritetsröstning. Risken är då att Trump och republikanerna lyckas få allmänheten att tro att riksrättsprövningen varit svag och saknat bevis, vilket inte är fallet. En annan risk om det drar ut på tiden, är att folket tappar intresse för processen och avför den som en politisk cirkus. Ett smart drag av Pelosi i detta läge kan vara att vända på det till sin fördel och inte skicka över artiklarna till senaten överhuvudtaget och få till stånd en form av “pocket vote”.

Hon skulle kunna motivera beslutet med att det inte finns någon mening att driva processen vidare, eftersom McConnell gjort klart att han inte har något intresse av en rättvis rättegång. Då finns det ingen anledning att slösa bort allas tid och skattebetalarnas pengar för att fatta ett beslut som republikanska senatorer redan fattat. Hon kan med framgång framhålla att alla, inklusive dom republikanska senatorerna, vet att Trump är skyldig och därför motsatt sig en rättvis prövning med nödvändiga bevis och vittnen. Det hon undviker med denna lösning, är att ge Trump frikännandet han söker.

Det hela skulle få stå som det är, som ett bevis för Trumps oärlighet och korruption, som aldrig skulle få en rättvis prövning. Något som skulle skada Trumps presidentvalskampanj och för alltid bli ihågkommet av amerikaner i kommande generationer.

Det hela skulle få stå som det är, som ett bevis för Trumps oärlighet och korruption, som aldrig skulle få en rättvis prövning.

För det är inget tvivel om att det som hänt är av historiska proportioner. Trump är den tredje presidenten i USA:s historia att bli utsatt för riksrätt. Även om han utåt vill ge bilden av att han är oberörd, är han berörd i allra högsta grad och hans rykte för alltid befläckat i amerikanska historia. Hans familj har också uttalat i media att processen är tärande.

Nu återstår det att se vad Pelosis och demokraternas nästa drag blir.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Sharyl J Kmetz
  25 August, 2020 at 12:44

  I’ve read several excellent stuff here. Definitely worth bookmarking
  for revisiting. I wonder how much attempt you set to create this type
  of great informative website.

  • Reply
   Lili
   13 September, 2020 at 17:21

   Thank you Sharyl, I appreciate that!

 • Reply
  WCM
  15 August, 2020 at 12:45

  Awesome blog! Do you possess any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to begin my own, personal website soon but I’m a little bit lost on everything.
  Would you recommend beginning with a no cost platform like WordPress or take a paid option? There are many options around that I’m completely overwhelmed ..

  Any ideas? Thanks a lot!

  My homepage: http://dosugmoscow.net/user/WCMMohamed/

  • Reply
   Lili
   13 September, 2020 at 17:36

   Thank you and WP is a great option, just make sure you have backups and support..

   Good luck!

 • Reply
  AlyseWZipf
  12 August, 2020 at 09:17

  Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you will be a fantastic author.
  I am going to be sure you bookmark your blog site and indeed will keep coming back at some point.
  I wish to encourage anyone to definitely continue your great writing, have got a nice afternoon!

  • Reply
   Lili
   13 September, 2020 at 17:53

   Thank you for your very kind words!

 • Reply
  ReyLRocamora
  2 July, 2020 at 10:57

  Hi! I understand this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does building a well-established website like yours take a large amount of work?
  I’m brand new to running a blog however I do write in my diary daily.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips for brand
  new aspiring blog owners. Appreciate it!

  • Reply
   Lili
   17 September, 2020 at 22:40

   Yes its inevitable.. just make sure you enjoy what you write about..

   Good luck!

 • Reply
  Melva Kudley
  27 May, 2020 at 22:42

  Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog web site?

  • Reply
   Lili
   31 May, 2020 at 11:10

   Thank you for your kind words and just hit the subspace button and you are good to go.

 • Reply
  Maynard Nordahl
  8 May, 2020 at 01:48

  “Having read this I believed it was really informative. I appreciate you finding the time and effort to put this information together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!”

  • Reply
   Lili
   17 May, 2020 at 09:11

   Thank you for your kind words!

 • Reply
  Erich Tsao
  15 March, 2020 at 09:10

  Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for inexperienced blog writers? I’d certainly appreciate it.

  • Reply
   Lili
   15 March, 2020 at 13:08

   Thank you and just make sure to write about things you love!

 • Reply
  Pete Kuznetsov
  12 March, 2020 at 01:15

  As soon as I discovered this site I went on reddit to share some of the love with them.

  • Reply
   Lili
   15 March, 2020 at 13:37

   Thank you for your kind words!

Leave a Reply