0
Politics & Law

Trumps tal om Iran – analys del 1

Världen höll andan i avvaktan på Trumps tal efter Irans attack under gårdagen på militära baser i Irak. Det stod snabbt klart att någon militär eskalering inte skulle ske. Däremot skulle sanktionerna utökas och pressen på Iran intensifieras. Det som framstod tydligast var Trumps bristande strategi för regionen. Han nämnde heller inget om Irak. Att landet använts för militära operationer det inte tycks ha känt till eller godkänt.

Istället använde Trump talet som ytterligare tillfälle att befästa sig själv som en handfast ledare. Och till sin återkommande favoritsyssla, att kritisera Obama. Det hela var och är ett led i Trumps primära mål; att avleda uppmärksamheten från riksrättsprocessen och öka sin egen popularitet inför omval.

Det hela var och är ett led i Trumps primära mål; att avleda uppmärksamheten från riksrättsprocessen och öka sin egen popularitet inför omval.

Trumps tal genomsyrades av ett antal lögner, likt världen kommit att vänja sig vid från honom. Men vem kom egentligen segrande ur krisen och var detta sista ordet?

IRAN SOM EN POLITISK BRICKA FÖR ATT BLI OMVALD

Trump har flera gånger nämnt just krig mot Iran som ett politiskt medel att öka inhemskt stöd för att bli vald till president. För att “save face”. Något han nu själv anklagas för. Det är alltså tajmningen och det verkliga motivet bakom attacken mot general Qassem Soleimani som ifrågasätts.

Under dagen har också senaten fått ta del av den hemligstämplade informationen som legat till grund för attacken. En dödsattack som skulle bryta mot FN-stadgan, om USA inte kan visa att det skett i självförsvar. För det krävs att hotet varit omedelbart, överväldigande och utan möjlighet och tid till övervägande och alternativ. Huruvida hotet från Soleimani utgjort ett sådant “imminent” hot mot USA, är högst osannolikt.

Flera senatorer har idag, såväl republikanska som demokratiska, gått ut och kritiserat genomgången i senaten av bevisen. Underlaget anses vara så svagt att det inte kan anses förelegat ett akut hot mot USA. Man har även kritiserat hur dåligt genomgången utförts och att senatorerna inte fått möjlighet att ifrågasätta eller debattera frågan.

Samtidigt under gårdagen meddelade ledaren för republikanerna i senaten Mitch McConnell, att riksrättsprocessen ska ske utan vittnesmål. Detta är ingen slump och troligtvis iscensatt av Trump själv. McConnell har tidigare nämnt, att han avser arbeta i “total samordning” med Vita Huset.

TRUMPS STRATEGISKA MISSLYCKANDE

Trump visade under krisen, särskilt hans hot mot det iranska kulturarvet, sin bristande retorik och moral. Ett sådant ingripande skulle utgjort krigsbrott och en order amerikanska generaler inte kan utföra. Trump visade därvid återigen på sin bristande kunskap och primitiva “Queens-fighter” stil. Detta i ett läge där varje ord väger tungt och bör vara noga genomtänkt. I en normal situation, hade vidare ledarna för andra länder involverats och rådfrågats av Vita huset. Världsledare som Trump lyckats fjärma ifrån sig. Liksom hans egna rådgivare och innersta krets i Vita huset som bytts ut i en fart som aldrig tidigare skådat.

Trump försvarar sin oberäknelighet med att vilja kunna ändra sig hastigt för att kunna lösa kriser. Kriser han ständigt själv skapar, tvingas ta itu med och sedan outtröttligt rusar in i pånytt. Det har lett till att han skadat sin egen trovärdighet och USAs i världssamfundets ögon. Ett världssamfund som inte fått ta del av hans planer och sett honom riva upp internationella avtal. Samma världssamfund och NATO han nu plötsligt vädjar till och vill ha stöd ifrån i sitt tal.

IRAN FRAMSTOD SOM DEN VISE NATIONEN

Tvärtom framstod istället Iran som den vise nationen. Dom svarade på USAs dödsvåld mot dess högste general, med en modererad attack som medvetet besparade amerikanska liv. Iran inte bara refererade till sin egen rätt enligt FN-stadgan att försvara sig, dom varnade också Irak för attacken i förväg. Irakierna i sin tur varnade amerikanerna som kunde sätta sig i säkerhet. Irans mål var att undvika många dödsfall under attacken. Något landet lyckats med.

Sammantaget blev nog inte resultatet den önskade. Dels vill nu Irak ha ut USA ur landet. Något som är den iranska regimens primära mål och kan medföra att ISIS förstärks igen. Dels vann den iranska regimen inhemsk sympati, något den desperat behövde. Mer om detta och Trumps anti-Obamaism och krisens följdeffekter, i del 2 av analysen.

Sammantaget blev nog inte resultatet den önskade. Dels vill nu Irak ha ut USA ur landet. Något som är den iranska regimens primära mål och kan medföra att ISIS förstärks igen. Dels vann den iranska regimen inhemsk sympati, något den desperat behövde.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Johan
  17 June, 2020 at 21:31

  Jag gillar det ni gör här. Den här typen av smart arbete och rapportering! Fortsätt med de mycket bra verk killar. Besök gärna min blogg också.

  • Reply
   Lili
   13 September, 2020 at 18:25

   Tack Johan!

 • Reply
  Everette Frueh
  17 June, 2020 at 04:20

  I am really inspired with your writing skills and also with the format in your
  blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?

  Anyway keep up the nice high quality writing, it’s rare to look a great blog like this one today..

  • Reply
   Lili
   13 September, 2020 at 17:31

   Thank you, it is a paid theme, you can find themes I use in bottom of page!

 • Reply
  Rob Mendes
  16 June, 2020 at 04:29

  Everything is very open with a very clear explanation of the
  challenges. It was truly informative. Your site is useful.

  Thanks for sharing!

  • Reply
   Lili
   19 June, 2020 at 09:50

   Thank you for your kind words 🙂

 • Reply
  Enrique Batten
  15 June, 2020 at 19:19

  Wow, that’s what I was seeking for, what a data present here at this webpage, thanks admin of this web site.

  • Reply
   Lili
   16 June, 2020 at 19:53

   You are welcome, hope you enjoy the content!

 • Reply
  D. Paten
  22 April, 2020 at 22:26

  I think this is one of the so much vital info for me.
  And i am glad studying your article. However want to observation on some
  basic things, The site style is wonderful, the articles is in point of fact nice :
  D. Good job, cheers

  • Reply
   Lili
   3 May, 2020 at 07:52

   Thank you!

 • Reply
  Ozie Armiso
  15 March, 2020 at 10:33

  Lovely just what I was searching for.Thanks to the author for taking his time on this one.

  • Reply
   Lili
   15 March, 2020 at 12:52

   You are welcome!

 • Reply
  Liz Abelman
  13 March, 2020 at 03:13

  Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

  • Reply
   Lili
   15 March, 2020 at 13:25

   Hi Liz, thank for your nice words! Unfortunately I am no expert on Yahoo but I think you need to have good SEO and their website will find you – good luck!

 • Reply
  vurtil opmer
  12 March, 2020 at 00:22

  Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

  • Reply
   Lili
   15 March, 2020 at 13:13

   Thank you and yes it will!

Leave a Reply