0
Politics & Law

Trumps tal om Iran – analys del 2

Trumps politik präglas mycket av det som kommit att kallas för anti-Obamaism. Talet igår var inget undantag. Trump kritiserade återigen Obama och kärnavtalet med Iran som USA under förra året lämnade. Intressant nog är det samma avtal som general Qassem Soleimani själv varit emot. Men det är just avhoppet från detta avtal samtidigt som hårda sanktioner infördes, som lett till den nedåtgående spiralen med Iran under senaste året.

Trump for vidare med osanning om Obamas administration och att den gav Iran 150 miljarder dollar i gåva plus 1.8 miljarder i kontanter. Dessa medel var USA skyldiga Iran sedan revolutionen, som i Iran i sin tur var skyldigt andra nationer. Iran hade stämt USA för återbetalning av lånet i domstol och vunnit.

Obamas administration förhandlade ned lånebeloppet och fick igenom kärnavtalet som möjliggjorde dialog och insyn. Alla länder i FNs säkerhetsråd skrev under avtalet. Att Trump så ihärdigt kritiserar både Obama och kärnavtalet, synes snarare vara ett resultat av hans anti-Obamaism. Man får inte glömma att han vann presidentvalet med det vallöftet. Att omkullkasta allt det som Obama åstadkommit. Nu när Trump närmar sig omval, repeterar han samma vallöften och taktik för att återigen vinna.

TRUMPS VALLÖFTEN OCH STRATEGI FÖR IRAN

Ett annat av Trumps vallöften var att ta hem amerikanska trupper från utlandet, vilket han genomfört i bland annat Irak trots riskerna. Han tog upp det återigen i sitt tal om Iran. Samtidigt som han nu skickar fler trupper i krisens kölvatten. Både Trump och Irans högste religiöse ledare, har inhemskt stoltserat med att vara handfasta militärt. Trumps valkampanj köpte bland annat annonsplatser på Facebook med det budskapet under gårdagen. Det hela visar på det kaos och på dom motstridiga signaler Trumps administration ger.

Vad är då Trumps långsiktiga strategi för Iran? Det är ingen som vet. Det framstår som han saknar en – annat än som valslogan, att Iran inte ska lyckas få kärnvapen. Vicepresident Mike Pence och utrikesminister Michael Pompeo, är dom största förespråkarna för den hårdföra linjen mot Iran och stöd till Israel. Nu när kritiska röster mot den hårdföra linjen lämnat Vita Huset, är det många som menar att Pence och Pompeo har störst inflytande. Dom genomförde bland annat flytten av den amerikanska ambassaden till Jerusalem. Mike Pence har i dagarna anklagats för att ljuga när han försökt knyta ihop Iran och Soleimani till attacken mot USA den 11 september.

Pentagon ska ha varit “stunned” att Trump godkände attacken på Soleimani. Tajmningen mitt i riksrättsprocessen, framstår återigen som läglig för Trump personligen. Han har tidigare valt att inte genomföra attacken.

INTERNATIONELLA FÖLJDEFFEKTER

Hotbilden försvinner inte med Soleimanis död. Han är redan ersatt av en ny general. Hotbilden är snarare utökad. Iranierna agerar långsiktigt och under dagen har tonen ifrån landet hårdnat. En förstärkning av regimen är knappast vad Iran behöver, utan stöd till demokratiska krafter inom landet. I sitt tal refererade Trump till den iranska regimen, vilket indikerar vad administrationen vill för Iran. Ett regimbyte. Samtidigt vill man att det ska komma från folket. Ett folk som under lång tid drabbats av sanktioner, krig med Irak/ISIS och en revolution med efterföljande politiska förföljanden.

Ett av iranska regimens viktigaste mål uppnåddes under krisen. Att få ut amerikanerna ur Irak, vilket irakierna röstade igenom pga attacken. Trump lyckades också skapa inhemskt stöd och enighet för regimen efter månader av våldsamma protester. Det är risken man tar när man genomför den här typen av militära operationer, även om general Qassem Soleimani hade blod på sina händer. Samtidigt har Trump visat iranierna och det internationella världssamfundet att han inte är att lita på, vilket försvårar dialog och avtal i framtiden.

Rysslands president Putins ställning lär också ha förstärkts. Han är den som har en fungerande dialog med båda länder. Frågan är nu hur kraschen av ett ukrainskt flygplan utanför Teheran, kommer påverka läget när den är klarlagd. Konflikten kan också medföra att USAs och Irans gemensamma fiende ISIS återigen förstärks. Sammantaget medförde attacken en rad internationella konsekvenser som inte kan anses vara önskvärda och som höjer hotbilden.

Konflikten kan också medföra att USAs och Irans gemensamma fiende ISIS återigen förstärks. Sammantaget medförde attacken en rad internationella konsekvenser som inte kan anses vara önskvärda och som höjer hotbilden.

INHEMSKA FÖLJDEFFEKTER

Inhemskt har Trump också förlorat stöd. Under gårdagen höjdes kritiska röster inom republikanska partiet och av republikanska senatorer avseende attacken. Senatorer som tidigare helt stått bakom Trump under riksrättsprocessen i kongressen. Det är ett stort bakslag i sig. Idag kommer också kongressen rösta om att begränsa Trumps möjlighet till krigsföring mot Iran utan godkännande från kongressen.

Trump går sammantaget på en smal linje avseende Iran. Krisen har visat hur krigströtta amerikanarna är. Man vill inte ha ett nytt krig och krigsrisken lär spela stor roll i presidentvalskampanjen. Trumps beslut att genomföra dödsattacken på Soleimani för att förstärka sin egen ställning, syns snarare ha kostat honom mer än han anat både internationellt som inhemskt. Samtidigt brukar amerikanska krigstidspresidenter bli omvalda.

Samtidigt brukar amerikanska krigstidspresidenter bli omvalda.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Nnklite
  24 June, 2020 at 19:33

  Like!! Thank you for publishing this awesome article.

  • Reply
   Lili
   13 September, 2020 at 18:19

   Thank you 🙂

 • Reply
  Ezekiel Hytros
  15 March, 2020 at 10:48

  Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  • Reply
   Lili
   15 March, 2020 at 13:17

   I’m using WordPress good luck!

 • Reply
  Hank Nielsen
  14 March, 2020 at 03:52

  Hi there very nice website!! Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds alsoKI am glad to find numerous helpful info right here, thank you for sharing. . . . . .

  • Reply
   Lili
   15 March, 2020 at 13:21

   Thank you for your kind words!

Leave a Reply