0
Politics & Law

Riksrätt inledd – Juridisk Analys & Kampen För Demokrati

Trumps riksrätt är nu inledd och det juridiska schackspelet påbörjat. För det är just det det handlar om när bevisen är så starka. I presidentens juridiska team återfinns bl.a. två kända jurister; Ken Starr och Alan Dershowitz. Starr är känd för att ha lett den flera år långa federala utredningen av den dåvarande presidenten Bill Clinton, när han ställdes inför riksrätt 1998. Starr var också inblandad i försvaret av Jeffrey Epstein. Dershowitz, en före detta professor på Harvard, var rådgivare i O.J. Simpsons försvarsteam och har även försvarat bl.a. Jeffrey Epstein och Harvey Weinstein.

I enlighet med majoritetsledaren Mitch McConnells förslag, beslutade senaten att vardera part har möjlighet att framföra sin talan under tre dagar. Senatorerna har sedan 16 timmar på sig att inkomma med skriftliga frågor. Därefter ska senaten besluta om parterna får begära in dokument och tillkalla vittnen genom majoritetsröstning. Det innebär att 4 republikaners röst behövs i omröstningen (till 51 totalt för majoritet). Denna påskyndning av processen där frågan om vittnen och dokument kommer sist med därtill majoritetsröstning, är ett avsteg från tidigare förfarande och en tydlig processrättslig manipulering till presidentens fördel.

Denna påskyndning av processen där frågan om vittnen och dokument kommer sist med därtill majoritetsröstning, är ett avsteg från tidigare förfarande och en tydlig processrättslig manipulering till presidentens fördel.

FÖRSVARET ANGRIPER FRÅGAN KONSTITUTIONSRÄTTSLIGT

Försvarets taktik; presidentens agerande utgör inte tekniskt sett riksrättsbrott. Användandet av just Alan Dershowitz till denna konstitutionstolkning är avgörande, för att ytterligare underblåsa känslan av en häxjakt på Trump. Om en jurist av hans kaliber tolkar konstitutionen så, “måste det vara tveksamt”. Men Dershowitz kritiseras hårt för sin tolkning av flera framstående jurister, som f.d. Harvard professorn Laurence Tribe. Det finns ingen koppling mellan “abuse of power” och att ett federalt brott ska anses ha skett, menar Tribe. Dershowitz anklagas för att involvera sig i Trumps försvar för egen vinning.

Dershowitz förklarar sin involvering i riksrättsprocessen med att vilja “skydda konstitutionen”, utan att bli trodd av seriösa kollegor. Det farliga är just när skickliga jurister som Dershowitz används mot demokratin. Det är en moralisk fråga alla skickliga jurister ställer sig – om dom ska finnas tillgängliga för kriminella och mörka krafter. Dershowitz har tidigare svarat att en skicklig jurist som han själv, kan och ska avböja. En inställning han numera tycks ha övergivit.

Det farliga är just när skickliga jurister som Alan Dershowitz, används mot demokratin. Det är en moralisk fråga alla skickliga jurister ställer sig, om dom ska finnas tillgängliga för kriminella och mörka krafter.

DEN STÖRRE BILDEN – PRESIDENTVAL 2020

Med en republikansk majoritet i senaten är det alltjämt osannolikt att Trump blir fälld. Kampen handlar snarare om valet 2020. Trump vill använda en “seger”, till att återfå förtroendet och vinna valet. Demokraterna å sin sida, till att underminera honom för att själva vinna valet. Det är i detta spel som valet av jurister och taktik i riksrättsprocessen blir avgörande. Ett av nyckelvittnena, John Bolton, kommer släppa sin bok innan valet med sina iakttagelser. Försvaret och dom republikanska senatorerna har insett att dom måste lösa vittnesfrågan i processen, för att inte helt tappa förtroendet när väl boken släpps. Det sätter juridisk press på försvaret och än mer på senaten.

Sanningen är att Trumps anhängare struntar i om han gjort fel i Ukraina-skandalen. Att jurister, politiker och journalister kraftigt reagerar mot Trumps agerande, är något helt annat än hans anhängares syn. Och det är folket som väljer. Den sida som lyckas övertyga alla dom som ännu inte bestämt sig, “the swing voters”, kommer vinna valet 2020. Det är viktigt för Trump att övertyga denna väljargrupp att riksrättsprocessen varit just en häxjakt. Han försöker få folket att isället fokusera på den ekonomiska uppgången i landet. Amerikaner har uttryckt större intresse för frågor som sjukvård och vapenlagarna framför riksrättsprocessen. Samtidigt följer av senaste gallupundersökningarna, att över 65% av dom tillfrågade tycker att nyckelvittnena måste få höras.

KAMPEN FÖR KONSTITUTIONEN & DEMOKRATI

Trump har hämndlystet och hämningslöst gått efter visselblåsaren i Ukraina-skandalen såväl som sin politiska motståndare, Joe Biden. Han var villig att slita isär familjer vid gränsen, där barn sattes ensamma i förvaring och till och med avled i processen. Han har lyckats få sin “wall”, om än inte fysisk, när hans administration genomfört stora förändringar i regelverket bakom kulisserna. Han har tillsatt konservativa domare, anklagats för valfusk 2016 med hjälp av Ryssland och gynnat egna ekonomiska intressen såväl som rivit upp miljöinsatser och internationella avtal Obama infört. Enligt Washington Post har han farit med osanning och alternativa fakta över 16 000 gånger sedan han blev president. Dom som inte hållit med honom i Vita Huset, har han gett sparken i rask fart.

Trump-kännare framför att han alltid farit fram på samma sätt med skrämseltaktik. Alltid konsekvenslöst och utan att bekymra sig för regler och korrekt förfarande. Det som är nytt, är att han nu har mäktiga federala myndigheter till sitt förfogande och har visat att han inte tvekar att använda dom mot sina motståndare. En rädsla för repressalier har infunnit sig sedan han blev president och Warren Barr blev justitiekansler. Det förklarar varför vissa inte agerar mer. I andra fall handlar det om valet 2020 och i ytterligare andra; att dom önskar större makt för presidenten. Demokraterna framför i riksrättsprocessen hur konstitutionen är under hot och att maktbalansen mellan kongressen och presidenten håller på att rubbas. Dom kallar Trump för en diktator och att USA håller på att kämpa för sin konstitution och demokrati.

Demokraterna framför i riksrättsprocessen hur konstitutionen är under hot och att maktbalansen mellan kongressen och presidenten håller på att rubbas. Dom kallar Trump för en diktator och att USA håller på att kämpa för sin konstitution och demokrati.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Snezhana Strelcowa
  20 August, 2020 at 16:21

  Thanks so much for the post.Really thank you! Great.

  • Reply
   Lili
   13 September, 2020 at 17:22

   Thank you!

 • Reply
  Carmen Silverstone
  14 July, 2020 at 20:33

  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

  • Reply
   Lili
   17 September, 2020 at 22:43

   Thank you Carmen 🙂

 • Reply
  Zoe
  8 June, 2020 at 06:08

  Wonderful article! That is the type of info that are meant to be shared across the internet.
  Shame on the seek engines for not positioning this post
  higher! Come on over and consult with my website . Thanks =)

  • Reply
   Lili
   13 June, 2020 at 14:41

   Thank you Zoe 🙂

 • Reply
  Tora Royston
  1 June, 2020 at 14:17

  I appreciate you spending some time and energy to put this short article together.

  • Reply
   Lili
   6 June, 2020 at 00:34

   Thank you, glad you enjoyed it!

 • Reply
  Lilla Oquinn
  22 April, 2020 at 17:04

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You
  have performed an impressive task and our whole community will be thankful to you.

  • Reply
   Lili
   3 May, 2020 at 10:42

   Thank you for your kind words!

 • Reply
  Fay Groom
  15 March, 2020 at 09:18

  An fascinating dialogue is worth comment. I believe that you must write more on this matter, it won’t be a taboo topic however usually persons are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

  • Reply
   Lili
   15 March, 2020 at 13:03

   Thank you for your kind words, please feel free to comment in Swedish on Swedish posts!

 • Reply
  AffiliateLabz
  15 February, 2020 at 22:39

  Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

  • Reply
   Lili
   16 February, 2020 at 00:11

   Thank you!

Leave a Reply